Server harddisk 1: Stop een Notebookdisk in je NAS

Kun je een Notebookdisk in een NAS of server stoppen?

Stel je hebt een NAS of server met plek voor 4-6 of zelfs 8 schijven plek. Kun je die plekken vullen met notebookschijven?
In theorie is het zo, dat als het technisch past met schroefjes en de kabels dan kan het.
De praktijk is echter iets weerbarstiger.

Stelling:

een notebookschijf zo ongeveer hetzelfde is als een desktop schijf, alleen wat kleiner.
En omdat die kleiner is, is alles kleiner (schijf, leeskop, printplaat). Het zal wel passen en in orde zijn, want het werkt al jaren in laptops.
In de regel maakt een notebookschijf ook wat minder toeren dan een desktopschijf. Een desktop harddisk op 5400 toeren, heeft een notebookvariant op 4500 toeren draaien.
Zo wordt een desktop harddisk 7200 in een notebook vergeleken met 5400.

Zijsprong naar wat techniek over hardisks

Op zich zijn de meeste notebookschijven iets trager dan de desktop schijven. Dat heeft onder andere te maken met die toeren. Maar er spelen nog andere factoren, zoals de bewegingssnelheid van de lees/schrijfkop. Welke Sata (zie ook artikel: https://www.nononsensecomputer.nl/server-harddisk-2-sata-of-sas/) zit er werkelijk op de printplaat?
Van de andere kant, een grotere schijf heeft een hogere rotatiesnelheid aan de buitenkant, dan aan de binnenkant. Hij draait met 7200 tpm rond en legt meer centimeters aan de buitenkant van de schijf af dan aan de binnenkant. De binnenkant van de desktopschijf is al wat groter, omdat de spindel waar de schijf aanvast hangt ook al groter is dan de notebookschijf. Dan heb je nog de gaps (openingen tussen de datablokken), die op de buitenste kant iets groter zijn dan op de binnenste.
Ik laat hieronder een praktijk plaatje zien van een bovenaanzicht van een harde schijf.

Opmerking: Dit is een voorbeeld is van een klassieke harde schijf. De modernere schijven zijn iets anders waarbij de clusters naar binnen toe in tracks (ringen) wel wat groter zijn dan bij de oude tracks, maar maakt het voorbeeld niet makkelijker.
 Uitleg over harddisk track, sector en CilinderWat is een track, sector of sector

Verschil van oude en nieuwe type HDD:
Tracks op een harddisk

Terug naar de titel: Stop een Notebookdisk in je NAS

En het antwoord er op is, is nog steeds als het met schroefjes en kabeltjes allemaal netjes past dan kan het.
Echter, er zijn niet voor niets speciale NAS schijven in omloop, die je eigenlijk Serverschijven zou moeten noemen, maar omdat een NAS moderner klinkt, hebben ze die naam er aan gehangen.
En dat is reden op zich om een paar euro meer te heffen, toch?

Verschil tussen een Nas/Server schijf en een Destop/Notebook schijf

Het verschil tussen een NAS/Server schijf en een Desktop/Notebook schijf zit meer in de de lees en schrijfbeweging.
Een lees- schrijfkop beweegt in een normale harde schijf altijd even naar de kant. Naar een rustplek, om dan verder te gaan met schrijven of lezen.
Het hele mechanisme is ingericht om af en toe, heel snel iets te kunnen doen om vervolgens weer in rust te komen.
Een server schijf gaat niet om de zoveel tijd rusten. Die moet door. Continue. Zeker als je Raid 5, 6 of hoger hebt, wordt er continue gesynchroniseerd.
Bij raid 1 en mogelijk ook raid 0 zijn er veel minder bewegingen. Raid 1 is gewoon een copie maken op de andere schijf. Bij raid 5 en 6 wordt een woord over meerdere schijven uitgesmeerd. En als je er 6 hebt, wordt 1 woord of een blokje woorden over 5 schijven uitgesmeerd. En op de 6e wordt een zogenaamde hashtag of controle getal weggeschreven dat de waarde van dat groepje woorden vertegenwoordigd over die 5 schijven. Je ziet dus al dat Raid 5 en 6 veel meer schrijfbewegingen heeft dan Raid 1.

Ik had hierboven al even aangetipt dat een server schijf iets duurder is. Dat ligt volgens mij voor een deel aan de naam, maar vergeet ook niet dat de NAS schijven minder gemaakt worden,  waardoor de research kosten wat omhoog gaan. Vaak krijg je ook wat langere garantie, zeker als je Pro schijven koopt.

Ervaring

Ervaringsgewijs kan je een notebookschijf in een server of NAS stoppen vermits hij in groepjes van 2 in raid 1 draait.
Mijn vermoeden is dat Raid 0 en Raid 10 ook kunnen, maar bij Raid 5, 6, 50 en 60 niet.
En stel nu dat je een hele berg notebook (desktop mag ook) schijven hebt liggen en je weet niet wat je er verder mee kan?
Laten liggen kan ook. Maar dat is zonde. Je kan ze ook inzetten en er van uitgaan, dat je af en een toe een schijf hebt die uitvalt. Nieuwe NAS schijven kopen kan altijd nog.

Wat mij ook opviel bij het onderzoek dat ik een hele poos geleden gedaan heb, dat de firmware op zowel de WD blue als WD red 2.5″ dezelfde was. Echter kan er in de NAS firmware wel wat andere zaken geprogrammeerd zijn. Ik vermoed dat de WD red een wat rustiger lopende Black is, of mogelijk een iets harder draaiende Blue.

Wat je overigens bijna bij geen enkele site leest, is het stroomverbruik. Desktop schijven zijn groot en snel. En om die schijven te laten draaien heb je meer stroom nodig dan bij de 2.5″ variant.